Obsah:

< Zpět na všechny články

Novinky

První robotická sekačka bez drátu: Husqvarna EPOS

Husqvarna od roku 1995 přichází s neustálými inovacemi v oblasti robotického sekání. Nyní přichází revoluční technologie EPOS, která k provozu nepotřebuje obvodový vodič.

Jakub Šilar

|

26.8.2021

Při každé instalaci jsme museli do země pokládat ohraničující vodiče. To se nyní stává minulostí. Husqvarna přišla s novým modelem Automower 550 EPOS, který jezdí zcela bez vodících kabelů a pracuje v rámci virtuálních hranic.

Jak funguje technologie EPOS?

Schéma fungování EPOS technologie
Schéma fungování technologie EPOS

Systém se skládá ze tří prvků: sekačky, referenční stanice a satelitního družic. Sekačka zná svoji polohu díky satelitům. Mimo jiné využívá americký GPS či evropské Galileo. Ty však dosahují přesnosti v jednotkách metrů, což není pro přesný pohyb dostatečné. Právě kvůli tomu se sekačka napojí také k referenční stanici, která je na pevno umístěna v rámci instalace na pozemku a tvoří pro sekačku pevný orientační bod. Díky tomuto trojúhelníkovému propojení se Automower pohybuje s přesností na 1-3 cm.

Automower 550 EPOS s referenční stanicí
Automower 550 EPOS s referenční stanicí

Největší výhody

Nezničitelná a flexibilní instalace

U EPOSu nelze přerušit ohraničující vodič, protože žádný neexistuje. Zároveň lze velmi rychle provést úpravu sekaných oblastí. Můžeme si nadefinovat zakázané zóny, kam sekačka jezdit nebude – např. když se v parku postaví stánek s občerstvením. Zóny můžeme flexibilně zapínat a vypínat. Dohromady můžeme mít celkem 20 různých sekaných ploch a u každé si zvlášť nastavit časovač a výšku sečení, což zcela mění možnosti, co sekačka dokáže.

Rozměry instalace

Sekané plochy mohou být od sebe vzdálenější, stačí když jsou propojené cestou. Virtuálně se přesně nadefinuje trasa, po které sekačka pojede, aby se do oblastí dostala.

Jak se tvoří virtuální hranice?

Sekačka má novou funkci AppDrive, kdy ji řídíme přes telefon jako autíčko na ovládání. Skrze tuto funkci nadefinujeme jednotlivé plochy nebo zakázané zóny.

AppDrive v akci
AppDrive v akci

Je EPOS pro každého?

Příchod bezdrátových sekaček rozhodně neznamená stopku klasickým modelům s ohraničujícím vodičem. Sekané pozemky musí splňovat určitá specifika a proto se musí nejprve pečlivě zvážit, zda je EPOS vhodný. Komplikace mohou nastat v přítomnosti aleje stromů nebo jiných překážek. Vývoj však jde velice rychle vpřed a zahrady které byly pro Epos v jeho počátku tabu, již dnes dokážeme pokrýt signálem pomocí dalších referenčních stanic. Nové sekačky Automower 310 E NERA a 410X E NERA mohou kombinovat bezdrátovou instalci s drátovou v problematických úsecích, třeba pod velkými stromy.

Na co se EPOS hodí?

  • otevřené parky
  • sportovní hřiště
  • otevřené zahrady
  • jakékoliv zatravněné plochy s nerušeným výhledem na oblohu

Na co se EPOS naopak nehodí?

  • parky a zahrady s velkými stromy
  • zastřešená hřiště

My už instalujeme

Již nyní máme desítky bezdrátových instalcí na soukromých i veřejných plochách. Zatím jsme nadšeni a věříme, že EPOS technologie je v oblasti robotického sekání velkým krokem kupředu. Pokud vás EPOS zaujal a nejste si jisti, jestli je pro vás vhodný, určitě se ozvěte a prokonzultujeme to.

Jak vypadá mapa v aplikaci Automower Connect
Jak vypadá mapa v aplikaci Automower Connect