Obsah:

< Zpět na všechny články

Případové studie

Případová studie: Zámecká zahrada Lanškroun

Robotické sekačky na veřejných prostranstvích jsou čím dál tím běžnější. Přečtěte si, jak jsme instalovali Automower 550X ve veřejné Zámecké zahradě v Lanškrouně.

Jakub Šilar

|

19.9.2021

Jaký byl cíl instalace?

Město Lanškroun chtělo robotickou sekačku do krásné zámecké zahrady především kvůli snížení nákladů spojených se sekáním externím dodavatelem. Byl zde také požadavek, aby sekačka nekolidovala s provozem návštěvníků přes den.

Volba sekačky

Rozhodli jsme se pro model Husqvarna Automower 550. Je to sekačka z profesionální řady, speciálně upravená právě pro sekání veřejných prostranství. Na rozdíl od ostatních řad neobsahuje displej a ovládací prvky přímo na sekačce, je zde pouze nouzové tlačítko STOP. Veškeré nastavení a interakce se sekačkou probíhá přes aplikaci v telefonu.

Husqvarna Automower 550
Husqvarna Automower 550

Sekání v noci

Park se na noc zavírá. V ten moment sekačka vyjíždí a celou noc aktivně seká. Tuto strategii jsme zvolili právě kvůli tomu, abychom zamezili potkávání návštěvníků se sekačkou.

Automower 550 je vhodný na 5000 m², což se může zdát předimenzované na zahrady, které mají zhruba 2000 m². Udávaných pět tisíc metrů však sekačka zvládá pouze při nonstop provozu. Proto je nutné zvolit větší sekačku, když má všechno posekat za noc.

Největší výzvy při instalaci

Každá instalace robotické sekačky vyžaduje individuální přístup. Některé jsou náročný oříšek a jiné zase zcela jednoduché. Zahrady v Lanškrouně nejsou příliš členité, ale přesto se něco našlo.

Přejezd na druhou část zahrady přes cestu

Pohled na 2 oddělené plochy, spojené pouze cestou pro chodce.

V parku jsou 2 zatravněné plochy, které spojuje pouze chodník pro pěší. Abychom sekačku dostali z plochy 1 na plochu 2, rozhodli jsme se vést naváděcí vodiče právě po tomto chodníčku. Výsledek funguje bez problému, jak se můžete podívat na videu.

Průběh instalace

Instalaci jsme nejdříve udělali pouze na plochu 1, což jsme stihli za jedno dopoledne. Pak jsme museli počkat, než se zařídí technické úpravy pro plochu 2. Šlo především o položení chrániček pod chodník z kostek. Městu jsme připravili podrobnou a srozumitelnou dokumentaci úprav. Chráničkami jsme pak protáhli vodiče pro navádění sekačky.

Chráničky, které vedou náváděcí drát pod chodníkem

Jakmile byly chráničky položené, dokončili jsme instalaci i na druhou část zahrad. Kompletní instalace v Lanškrouně se tak stihla za dvě dopoledne.

Vodiče, které ohraničují sekanou plochu, pokládáme do země speciálním strojem. Drážky v půdě se po pár dnech zacelí. Pokud byste se dnes zašli podívat do lanškrounských zahrad, nepoznáte, že jsou v trávě zaryté nějaké dráty.

Bezpečnost

Husqvarna má jako jediný výrobce robotických sekaček certifikaci pro použití na veřejných prostranstvích a splňuje tak veškeré bezpečnostní normy. Pokud by bylo potřeba sekačku vypustit v době, kdy jsou v parku návštěvníci, nechali jsme vyrobit pár bezpečnostních cedulek ke vchodům do parku. Sekačka sama o sobě disponuje bezpečnostními prvky, jako např. detekce nohy, senzor převrácení či tlačítko pro okamžité zastavení. Je vybavena i bezpečnostními kryty, díky kterým je žací ústrojí zapuštěno dál od okraje sekačky. Kombinací těchto prvků se tak výrazně minimalizuje riziko jakéhokoliv zranění.

Hlavní výhody

1. Nižší provozní náklady

Často si města nechávají veřejná prostranství sekat jako službu, což je nejdražší možná varianta sekání. Automower seká samostatně a nevyžaduje pozornost. Díky provozu na elektřinu se eliminuje částka za benzín. Provozní náklady jsou tak nesrovnatelně menší. Odpadá samozřejmě starost s odvozem posekané trávy.

2. Udržitelnost

Robotické sekačky nevyužívají spalovacího motoru, jezdí na elektřinu a neprodukují tak žádné emise.

3. Neustále posekaný trávník

Sekačka seká každý den, takže se nikdy nestane, že by tráva přerostla. Má stabilně požadovanou výšku a trávník tak vypadá pořád stejně úhledně.

4. Zlepšení kvality trávníku

Pravidelnou sečí se prokazatelně zvýší kvalita trávníku. Miniaturní odřezky se rychle rozkládají a hnojí tak půdu. Zároveň se tráva začne lépe a rychleji odnožovat, čímž krásně zhoustne.

Podělte se o článek se světem:

Mohlo by vás zajímat

No items found.

Související produkty